St√¶r er 19-22 cm lang spurvefugl med m√łrk fj√¶rdrakt som ved f√łrste √łyekast ser svart ut. Ofte forveksles st√¶ren med svarttrost (Turdus merula), men i motsetning til sistnevntes kullsvarte fj√¶r, har st√¶r en del gull-hvite prikker i drakten.¬†Fj√¶rene har metallglans og skinner i gr√łnt og fiolett.


Fuglen har en nokså kort stjert, og et gult, langt spisst nebb. Beina er brunrosa i fargen.

Kj√łnnene er noks√• like. Hannen har en bl√•gr√• farge p√• basis av undernebbet, mens hunnen har en lys farge p√• samme sted. Om vinteren blir nebbet m√łrkt.

St√¶ren hekker tallrik i jordbruksomr√•der og andre menneskeskapte biotoper, i hager og l√łvskoger. Den bruker det lange nebbet til √• finne meitemark og insekter p√• bakken og sm√•dyr i tangen i fj√¶ra. Den spiser ogs√• en del b√¶r og frukt, og samles ofte i store flokker for √• s√łke etter mat p√• √•krer eller spise av av hagens kirseb√¶rtre.

Hekkingen foreg√•r ofte i kolonier. Reiret bygges i hulrom, under takstein, i hule tr√¶r eller fuglekasser. Hunnen legger normalt fem egg i mai m√•ned. Etter klekking kan man h√łre den klikkende lyden ungene lager n√•r de tigger etter mat. Vanligvis overlever tre unger til flygedyktig alder.

St√¶ren er en trekkfugl, og trekker s√łrover til nordsj√łlandene om h√łsten for s√• √• komme tilbake til v√•rt omr√•de i februar-mars.