Lappspove er en 33-41 cm lang vadefugl med et nebb pÄ 7-11 cm og et vingespenn pÄ opptil 72 cm. Den veier omtrent 290 gram.

I motsetning til sine slektninger storspove og smÄspove, er lappspovens nebb tydelig oppadbÞyd. Hunnen har lengre nebb enn hannen.

Stjerten er tverrbÄndet, og den hvite overgumpen gÄr opp i en spiss kile pÄ ryggen. Voksne hanner har i sommerdrakt teglrÞd underside , mens hunner er mye lysere under. Ofte mangler hun helt den rÞde fjÊrfargen, og er mer oransjetonet skittenhvit, samt har streket bryst. I sommerdrakt er nebbet oransje ved basis, og har svart spiss.

I vinterdrakt er kjÞnnene noksÄ like, med lyst brungrÄ overside med svarte streker og skittenhvit underside i en noe beige tone. Nebbet er rosa med svart spiss.

Lappspove hekker pÄ tundra og myrer i det nordlige taigabeltet; fra det arktiske Skandinavia gjennom Sibir til Alaska. Reiret er en skÄlformet fordypning og lages i mose pÄ bakken. Hunnen legger fire brunbeige egg med mÞrke flekker som klekker etter omtrent 21 dager. Ungene er dunkledte nÄr de klekkes, og forlater reiret umiddelbart. Etter fÄ dager kan de fleste finne nÊring selv.

FÞden finner fuglen ved Ä lete igjennom sandbanker og myrer med sine lange nebb etter noe spisbart, som kan vÊre alt fra snegler, smÄ skalldyr, insekter og deler av akvatiske planter.

Lappspove  er blant de mest langttrekkende fugleartene i verden. Hos oss i Norge hekker den kun i Øst-Finnmark, men observeres pĂ„ vĂ„r- og hĂžsttrekket nĂ„r den raster pĂ„ utvalgte strender og vĂ„tmarksomrĂ„der langs kysten. Overvintring skjer lang kysten av Vest-Europa. I andre deler av verden gĂ„r trekket mye lenger, og enkelte populasjoner trekker sĂ„ langt sĂžr som til Australia og New Zealand. 

I 2007 ble lappspover som overvintret pÄ New Zealand mÄlt til Ä foreta det lengste non-stop trekket noensinne registrert; en reise pÄ ni dager fra New Zealand til Gulehavet i Kina. En avstand pÄ utrolige 11026 km.

Lappspove som art er pÄ tilbakegang og er blitt gitt rÞdlistekategorien nÊr truet (NT). HabitatÞdeleggelse som konsekvens av menneskelig aktivitet fÄr ta mye av skylden for tilbakegangen.