Tornsanger er 13-15 cm lang fugleart i sangerfamilien (Sylviidae). Fuglen ses ofte syngende fra toppen av tornebusker og i telefonledninger, en sjelden gang i stigende sangflukt.
Fuglen er i størrelse litt større enn svarthvit fluesnapper med gråbrun overside og gråhvit underside. Vingene er rødbrune i fargen, med brede rustbrune kanter på tertiærer og stordekkere, noe som er tydelig i alle drakter. Hannnen har grå hette, hvit øyering og rosatonet bryst, og kan lett forveksles med møller (S. atripacilla) i felt. Hunnen har på sin side bruntonet hette og lyst beigetonet bryst. Et karakteristisk trekk ved arten, og et godt kjennetegn for artsbestemmelse, er de nokså grove, gulbrune beina.
Tornsanger hekker i buskterreng, gjerne blant einer, rosebusker og bjørnebær på strandheier, samt i kulturlandskap med tett buskas. Reiret plasseres i en tett busk eller på bakken i tett vegetasjon. Her legges 4-6 egg som ruges av begge kjønn i omtrent 14 dager. Ungene blir flygedyktige etter ytterligere 10-12 dager.
Lokkelyden er et hest vehd vehd vehd med en litt nasal tone. Sangen fra sittende fugl er derimot veldig karakteristisk og består av en kort, rask strofe med energisk rytme og blir beskrevet omtrent som Tycker du det, tycker du?
Tornsanger er en langdistansetrekker og overvinter i tropisk Afrika. Til våre breddegrader ankommer den i mai måned og kan høres syngende til omtrent midten av samme måned.