Gulldusk er en opprett, flerårig, glatt plante som kan bli opptil 60 centimeter høy. Bladene er motsatte, lansettformede og sittende, og har innsunkne rødaktige til svarte kjertelprikker.


Planten blomstrer i juni-juli med gule blomster (4-6 mm) i tette og runde, langstilkete blomsterklaser i midtre bladhjørner. Stengelens topp har kun blader. Blomsterkronen er dypt fliket med 5-7 smale fliker. Blomstene har som regel 6 pollenbærere som stikker langt ut over kronbladene.

Gulldusk er lett ĂĄ kjenne igjen pĂĄ de lanstilkete blomsterklasene og vokser pĂĄ vĂĄte steder som sumpmarker, vĂĄtmarker og myrer, men ogsĂĄ pĂĄ grundt vann i elver og kanaler. Planten er forholdsvis vanlig i Norge nord til Troms.

Gulldusk ble tidligere regnet til fredløsfamilien (Myrsinaceae), men en taksonomisk analyse i år 2000 førte til at flere slekter ble overført til fredløsfamilien fra nøkleblomfamilien. I dette systemet blir fredløsfamilien en av fire underfamilier (klader), Myrsinoideae. Det finnes ikke noe norsk navn på denne underfamilien enda.