Engsyre er en flerårig, variabel, 30-90 cm høy plante med syrlig smak. Stengelen er opprett og myk med basalbladplater med 4-12 cm lange, pilformede spisse blad. Videre har stengelen 2-4 stengelblad med omsluttende grunnfliker. Slirene er tannete.

Planten er særbu, dvs. at det er egne hann- og hunnblomster på hver sine planter. Engsyre blomstrer i mai-juli med uanselige, grønnaktige blomster som sitter i sparsomt forgrenete eller enkle blomsterstander. Frukten er en ca. 2 mm, mørkebrunn nøtt.

Engsyre er vanlig på nøytral til noe sur jord og vokser hovedsakelig i enger, men også i åpen skogsmark, i veikanter, alvar og på tørrbakker. Planten har tidligere blitt brukt som spinat, til supper og gryter. Knuste blader ble også brukt medisinsk på sår, og rot samt frukter kunne brukes som nødbrød i uår. Roten gir en gul farge for farging av tekstiler. Men, siden alle deler av planten inneholder oksalsyre, blir den i dag ansett som giftig.

Planten er svært vanlig i Norge, og finnes også på Svalbard.