Kammarimjelle er en ettårig plante i snylterotfamilien og blir 10-40 cm høy. Stengelen er opprett, enkel eller greinet, og har korte hår. Bladene er lange og lansettformede, motsatte og sittende.

Planten blomstrer i juni-august med blomster samlet i et kort, sett ovenfra korsformet aks (derav det svenske artsnavnet korskovall). Blomsterkronen er omtrent 15 mm lang, hovedsakelig purpurrød med gulaktig underleppe. Det mest karakteristiske med denne arten, er de rødbrune/ mørkelilla støttebladene med kamformede, sammenbøyde tenner, noe som har gitt arten dens norske navn. Enkelte populasjoner av kammarimjelle har blekgule blomster og grønnhvite støtteblad.

Frukten er en kapsel på omtrent 1 cm, og spres av maur.

Kammarimjelle er en eurasiatisk art som vokser på tørr, åpen, varm og kalkrik, steinete mark. Vi finner den i heier, veikanter, skrenter, åkerkanter og småskog. Planten er derimot sterkt truet av utryddelse fordi voksestedene har blitt nedbygd eller har grodd igjen med tett skog pga opphør av beitende dyr som f.eks. sau. I Norge i dag finnes kammarimjelle kun på noen få lokaliteter langs Oslofjorden, sør til Telemark.

Planten er dermed fredet i Norge og kategorisert som sterkt truet på Artsdatabankens rødliste.